Każdy region w Polsce ma swoje kulinarne tradycyjne związane z jedzeniem. Kuchnia taka jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Tradycje takie są związane z zdrowym żywieniem, ponieważ przekaz z pokolenia na pokolenie ma duże odzwierciedlenie czasów dawniejszych a wtedy nie było różnego rodzaju składników takich wymyślnych jak teraz. Każdy region ma inne tradycje ludowe kulinarne jest to związane z położeniem geograficznym a także klimatycznym i innymi czynnikami powietrza. Polska kuchnia się bardzo kształciła po przez kościół i wyznania. Zaczęto potrawy dostosować do postów czy obiadów np. niedzielnych. Kuchnia wyróżnia kilka gatunków pożywienia i nazw takich jak np. kuchnia węgierska, francuska, angielska itp. w każdym tym kraju jest inna potrwa głównym tradycyjnym. Także w Polsce można wymienić już kilka rodzajów kuchni np. wegetariańska, wojskowa czy domowa, każda z tych kuchni jest inna w produktach i związany z ich kaloriami do jedzenia.